Waarom elke dag even schrijven zo fijn is

In dit artikel lees je hoe intuïtief schrijven zo’n fijn begin of einde van de dag kan zijn.

Allemaal hebben we het druk druk druk. Verwachtingen van anderen en van jezelf, FOMO, de werkdruk die vaak net iets de hoog ligt, alle andere dingen die ook nog moeten… Ben je een beetje perfectionistisch, wil je het graag allemaal goed doen, dan kan het zomaar zijn dat je jezelf op een gegeven moment voorbij ziet rennen.

En ik weet niet hoe het met jou zit, maar dan lokt die bank wel heel erg, om me suf te scrollen door instagram, tot veel te laat Netflix te kijken, nog een extra borrel of zak chips of chocolade, tot je oververmoeid je bed induikt. Maar ja, daarmee los je niks op, je onderdrukt alleen maar je shittigheid.

Daarom ben ik zo dol op intuïtief schrijven. Je maakt voor even contact met jezelf. Met hoe het nou echt met je gaat. Wat je onderbewuste, je intuïtie je te vertellen heeft. Je pakt je pen, zet hem op het papier en je laat gewoon maar eens verschijnen wat er geschreven wil worden. Geen dagboek, geen concreet verhaal over hoe je dag verlopen is, maar jezelf laten verrassen. Daarna ziet de wereld er vaak weer anders uit.

Hoe ga je te werk

Het hoeft niet mooi, het hoeft niet in volzinnen, ook niet in prachtig mooie opschrijfboekjes (al mag dat laatste natuurlijk wel), je schrijft alleen maar voor jezelf. En daarna gooi je het weer weg als je wilt, of je legt het een paar weken weg en leest dan nog eens terug waar het nou ook alweer over ging.

Je hoofd en zelfkritiek even uitschakelen, daar draait het om. Terugschakelen. Volgens voorbeeld van Joey Brown begin ik vaak met een punt te zetten, ergens op het papier. Een punt is het einde van iets, maar biedt daarmee ook ruimte voor een nieuw begin. Dan laat ik een woord opkomen dat voor mij de dag omschrijft. Niks zwaarwichtigs, gewoon het eerste woord dat in me opkomt, hoe vreemd het ook is. Vervolgens zet ik mijn pen op die punt die ik eerder zette en dan laat ik hem gaan waar hij heen wil, zonder hem van het papier te halen. Er ontstaat een soort van lijnenspel, terwijl ik mijn aandacht vooral houd bij wat er in mijn lichaam gebeurt en hoe het met mijn ademhaling is.

De ene dag gaat de pen in grote halen, de andere dag fijn en omzichtig, soms stevig, soms onzeker, soms woest, soms ontstaat er enorme vrolijkheid. Hoe dan ook, het brengt de boel in beweging in mijn hoofd, maar ook in mijn lichaam.

Vanuit die lijnen ontstaan er soms woorden en dan is het de kunst ze gewoon maar te laten komen. Zonder zelfcensuur, zonder de verwachting dat het iets goeds of nuttigs zou moeten zijn, of dat je prachtige volzinnen zou moeten maken. Onder het schrijven lees je niks terug, verbeter je niets, ga je niet nadenken over wat het volgende is dat je wilt schrijven. Je haalt je pen zo weinig mogelijk van het papier. Als er niks meer bij je opkomt, schrijf je het laatste woord nog eens op, en nog eens, tot er weer wat anders geschreven wil worden. Dat doe je minimaal een kwartier, want vaak ontstaat het grootste inzicht als je door de verveling, door het willen stoppen, heen schrijft.

Wat het je brengt

Schrijven brengt vaak een prettig leeg hoofd, een rustiger hoofd, maar in elk geval perspectief en helderheid. Een fijne dagafsluiter, maar ook een heel prettig begin van je dag.

Merk je dat je nogal gefocust bent op negativiteit, dan wil het nog wel eens helpen om als afsluiter op te schrijven waar je dankbaar voor bent deze dag, als is het maar 1 ding, en dat tegelijkertijd echt te doorvoelen, zoveel je kunt.

Meer oefenen? Ik geef regelmatig een cursus Intuïtief Schrijven

Zou jij jezelf willen oefenen in het aanscherpen van je intuïtie, je willen laten verwonderen over alle dingen die die dan zomaar naar boven komen. En misschien zelfs nog een andere stap te zetten, door te schrijven met een dierbare overledene, of met je spirituele gids? Over 1 maand, op zaterdag 3 oktober begint de cursus Intuïtief schrijven weer, waarin dit allemaal aan bod komt. Één hele dag en drie avonden, waarin je jezelf op een andere manier leert kennen.

Dit vertellen eerdere cursisten erover

Cursus gedaan en wat heeft het me veel gebracht! Je hoofd uit en je hand aan…. Vertrouw op je intuïtie, geloof in jezelf en dan brengt het je de mooiste dingen! Astrid

 …ik vond het geweldig. Ik ben er vaak mee bezig en kan het iedereen aan raden! Imelda Vrijenhoek

“Een cursus die ruim aan mijn verwachtingen voldeed. Mooie inzichten en Hanneke begeleidt in Jip en Janneke taal naar diepere lagen. Hanneke neemt de groep serieus en voelt zich verantwoordelijk voor haar deelnemers.” Stefan Kerklau

Meer weten of meer lezen?

Plaats een reactie